Att leda Generation X
Värt att ringa in är hur generation född mellan 1961 och 1981 anses ha formats av omständigheter som förstärkt känslan av självständighet och objektivitet. Föräldrastilen talade om ”låt gå” och manade barn att själva ta ansvar för sin fotbollsträning, sina läxor eller sin (obefintliga) veckopeng. Skolan var normativ och de individuella behoven hos Generation X osynliga i läroplanen. Arbetslivet hade en mycket hög ytspänning på 80- och 90-talet. Detta är anledningen till att denna generation lärde sig att betrakta arbete som ett privilegium och sin karriär som det närmsta en religion de kommit i kontakt med. Den stora skillnaden på X generationen i jämförelse med Y och Boomers är den utpräglade individualismen. Detta är en generation som självständigt hanterar sina uppgifter och som ser sin karriär som en mycket viktig del av sin identitet. Kanske är det därför som Generation X tenderar att isbryta sina konversationer på cocktailfesten med ett ”Jaha, vad jobbar du med då?”. Som ledare är det värt att känna till att denna generation är ”low maintenance” och ett bra val att göra ifall du söker medarbetare som sköter sig själva.
Princip 1 – Tid
Generation X är en generation som formats av en tillvaro där vi haft möjlighet att förfoga fritt över vår egen tid. Det mesta som skett i våra liv har hänt för att vi agerat. Våra föräldrar har inte skjutsat och lämnat av oss på olika platser utan vårt aktiva deltagande. Vi kommer från en tid där den generella föräldern tog ett steg tillbaka och lät sina barn sköta sig själva. Därför blev vi vana vid att spendera vår egen tid. I dagens yrkesliv är numera tid en bristvara och klockslagen äts upp av flera olika kanaler (internet, mail, telefon, möten). Alla vill ha mer av vår tid, men för X är detta vår hårdvaluta över allt annat. Därför är vi oerhört noggranna med hur vi spenderar den. Det finns exempelvis en företeelse som de flesta stora företag ägnar sig åt som kallas för forum. Forum brukar vara möten som återkommer på regelbunden basis och som hålls vare sig det finns en aktuell agenda eller inte. Allt för ofta blir dessa forum till möten som människor pliktskyldigt dyker upp på. Sedan uppfinner dessa ett syfte när det visar sig att det inte finns några färska frågeställningar ”Eh, ok kan vi inte bara gå bordet runt och höra vad ni sysslar med just nu på era respektive avdelningar?”.
Den typen av möten är något som X hatar med passion och vi känner oss som gisslan i dessa situationer. Det finns också chefer som har en distinkt uppfattning om att arbetet sker på kontoret mellan 8-17 oavsett om det finns något att göra eller inte. X är väldigt flexibla på andra hållet och har inga problem med att offra en fredagskväll för att bli klara med kritiskt material inför ett kundbesök. För X är det uppgiften som styr arbetsinsatsen. Att hamna i en situation där vi är platsvärmare på ett kontor utan uppgifter, är oerhört frustrerande för oss. Som chef bör du vara inställd på att lämna över ansvaret avseende tid och planering till din X-medarbetare. Undvika att boka upp möten om dessa inte är helt nödvändiga. Att sitta av tid är nämligen det värsta för Generation X. Idag finns det en inarbetad myt om att alla medarbetare vill ha information om allting som sker. Vi anses vilja ha information om företagsförändringar, om fackliga förhandlingar eller om hur vår friskvårdspolicy fungerar. Att det finns information är viktigt för Generation X, men undvik att leverera den i form av ineffektiva obligatoriska personalmöten. För Generation X är konceptet med personliga möten utdaterat. Ibland är det helt enkelt mer effektivt att maila, Sms:a eller ringa. Respektera Generation X förhållande till tid.
Princip 1: Tid är hårdvaluta
”Har du tid att närvara?”
Maila den här artikeln till mig är du snäll…
Eh? Det finns ingen artikel. Det är ett utdrag ur min bok ”Att leda och engagera Generationer (från Pearl Harbor till Pearl jam). Den kommer för övrigt ut i Juni på TUK förlag
(ifall Tomas Gustavsson inte slöar till det ;) )