Det anses vara ett universellt mänskligt drag att vilja få respekt. Däremot är detta ett värdeladdat ord som har olika betydelse för olika människor. En gång fick jag en utskällning av en kompis pappa (han var nästan 80 år gammal bör tilläggas) för att jag missat att hälsa på honom. Han menade på att han faktisk hade varit Häradshövding (japp så gammal var han) och att det därför var jag som förväntades behandla honom med den djupaste respekt snarare än tvärtom. Han tog sig dessutom tid att förklara för mig hur det fungerade i domstolen att ”publiken reser sig ju upp och bugar när domaren kommer in” (japp han hade dessutom varit domare).
Jag minns att jag tonårstrotsigt rullade ögonen och tuggade toy under hans monolog medan jag tänkte att ”Jaha, du tror alltså att det är din (forna) titel som skall göra att jag visar dig respekt gubbjävel” (jag var i sena tonåren) .
Respekt är en viktig fråga att klyva i en modern organisation. Speciellt när det handlar om att förstå ledarskapsdynamiken. Vad respekterar vi? Tidigare generation respekterade titlar eller hög ålder. Detta har förändrats drastiskt. Enligt Y Generationen betyder en hög ålder eller en lång erfarenhet bara att du ”har haft fel längre”.
Enligt Anders Parments undersökning finns det bara en sak som egentligen respekteras och ger auktoritet av dagens unga. Detta är otvivelaktigt KOMPETENS. (85% i testgruppen kryssade i ”instämmer helt” på detta påstående)