”It is beauty that captures your attention,
but it is personality that captures your heart”
-Anonym
Jag hörde en gång en neurolog metaforiskt beskriva vår hjärna som ett piano. Han beskrev hur detta piano har miljoner tangenter och hur det vi beskriver som vårtmedvetande är den hand som spelar på dessa tangenter. Varje tangent är då i denna metaforen en respons på vår omgivning.
Jag har tillbringat de senaste åren med att försöka förstå den mänskliga rebusen (behöver det tilläggas att jag inte lyckats?). Jag tänker på de faktorer som påverkar varför vi är som vi är. Det känns som att det finns SÅ många dimensioner av vem vi är och varför vi agerar som vi gör. Vår själ är som en smörgåstårta där varje lager av beteende är ett bidrag från olika sponsorer.
Detta är de lager som jag funnit hittills, men fyll gärna på ifall jag missat något:
-Generationstillhörighet : Vi är formade av olika världshändelser och en person född på 30 talet har sannolikt en annan värdegrund än någon född på 80 talet.
-Arv : En stor del av den vi är baseras på DNA. Att vara extrovert eller introvert är exempelvis biologiskt ett uttryck för hur hög hormoniell tröskel vi har för stimulans.
-Miljö : Familjeförhållande och ekonomiskt status under vår uppväxt har en tendens att sätta ett avtryck inom oss.
-Strategi : Vi har också en otrolig förmåga att ”ge oss fan” på att agera efter ett viss patos. Vi kan sätta upp livsmål eller ideal som vi sedan orubbligt följer.
-Kultur : Mellan öst och väst finns det stora skillnader i vår uppfattning av livet. I öst värdesätter man kollektivet medan väst hyllar individualism. I öst är tiden cirkulär , medan vi i väst har en tendens att se allting som ett projekt.
-Genus : Vårt kön påverkar oss i olika stor utsträckning baserat på kulturella normer och personlig integritet. Om det påverkar oss biologiskt eller inte det verkar det inte finnas någon konsensus kring.
– Behaviourism : Det finns de som hävdar att alla våra handlingar är respons på yttre faktorer. Kort sagt så är vi egentligen viljelösa verktyg där våra instinkter är det som egentligen drar i trådarna. Se Pavlovs hundar
– Social påverkan : En gren av psykologin som kallas social psykologi har studerat hur situationer med exempelvis grupptryck är det som styr hur vi agerar som personer i hög utsträckning.
– Syskonskaran : Det finns forskning som visar att chefer oftast är de äldsta i sin syskonskara.
– Ålder : Hur vi reagerar i en given situation är även det något som förändras med ålder. Bland annat känslan av upplevd kontroll i livet är något som ökar med ålder har det visat sig.
Vilket lapptäcke vårt beteende är!
Fascinerande är det dock att försöka tyda alla komponenterna. Kanske finns det slutligen en dag då vi kan säga att vi förstår varandra på riktigt.
En bra början på hela rebusen vad det gäller att navelskåda sig själv kan vara att göra ett Jung test(Jungs typologier) . Det finns ett gratis sådant här: