Ledarskapsprincip för Generation X nummer 5 – Företagskartan
För en generation som anses vara extremt självständig kan det låta motsägelsefullt att tala om behovet av en karta. Vill inte Generation X finna sin egen väg? Vill vi inte skapa vår egen karriär och uppfinna våra egna syften? Det är här som det är noga med extrem tydlighet på andra hållet. För att vara själständig och självgående krävs en väldig tydlighet kring vilka ramarna är. Ingen Hockeymatch hade kunnat avgöras objektivt ifall det inte fanns ett antal givna regler. Givetvis finns det ramar och att de finns är en enorm källa till motivation för min generation. Paradoxen är att de autonoma medarbetarna är de som har det största behovet av information och struktur. Det behövs helt enkelt en oantastlig regelbok. Fundera på följande ramar som är vitala för att en självständig medarbetare skall kunna verka i din organisation:
Ram 1: Värderingar – Vet jag företagets värderingar är det enkelt för mig att förstå vilket beteende som är framgångsrikt. Ifall ett företag använder värdeordet ”Honesty” som ett av sina honnörsord, vet jag att jag alltid har en acceptans för att uttrycka min ärliga åsikt även om det jag säger kan vara obekvämt att höra.
Ram 2: Företagsmål & vision – Vet jag vad företaget eller koncernen i stort vill åstadkomma är det enkelt för mig att ifrågasätta ifall det jag gör bidrar till de övergripande målen. Som medarbetare är det dock mycket viktigt att jag vet vart kompassnålen pekar.
Ram 3: Gruppmål – Oavsett hur autonom jag är, kommer jag med hög säkerhet att tillhöra en gruppering eller en funktion. Genom att förstå min grupperings taktiska och strategiska mål, blir det tydligt för mig vad jag kan bidra med.
Rita upp värdekartan
”I vår organisation behandlar vi alla kunder som storkunder”
Notis: Detta är ett inlägg från min bok ”att leda Generationer (från Pearl Harbor till Pearl Jam)” . Som kommer ut den 25 september på TUK förlag.