”Sökes utåtriktad” – 668 000 träffar på Google. En uppsjö platsannonser.
”Sökes inåtvänd” – 3200 träffar. Inte en enda platsannons (tredje sökträffen berör hudvård ”inåtvänd finne?”). Beskriver detta arbetslivets syn på introverta?
Inte enligt en luttrad HR-chef jag talat med: ”Jag gillar att rekrytera introverta människor. De svarar på frågorna jag ställer. De flummar inte bort i långa ogenomtänkta resonemang som slutar i ’visst, ja! Vad var nu frågan igen?’”.
Hon anser att många av de som är bekväma med att tala är lite för bekväma. De saknar respekt för det koncisa, vikten av att komma fram till en poäng. I detta blogginlägget har jag tagit hjälp av John Johansson. Han är rekryterare på Experis och har skrivit om hur fler unga människor skall få jobb. Han kan skit som funkar.
Bortom Stig-Helmer – verklighetens introverta
Första steget är att fråga: vilka jobb passa mig som introvert? Svaret: alla jobb som du kan känna dig motiverad av. Betrakta inte en anställningsintervju som ett hinder. Tvärtom, en av de starkaste situationerna för introverta är mötet en-till-en. Introversion gör oss närvarande, fixerade i det enskilda samtalet. I kommunikation är detta vårt element. Författaren Jennifer Kahnweiler uttrycker det pricksäkert ”när introverta är med dig, är de med dig”. En självsäker, pratglad och utåtriktad person kan upplevas som för dominant. Det kan få den som rekryterar att rygga. Kommer du på intervju är du i en situation där din introversion kan bli din styrka (det är mest sant så länge intervjun inte utförs av en stor panel med människor). Ord som ”hon växte under intervjun”, används ofta om introverta som kan ge en bra och närvarande intervju. Dessvärre börjar inte resan mot drömjobbet där.
Den mörkaste delen av Mordor – arbetsmarknadsdagen
Kryptonit för en introvert blir ofta att söka den första kontakten. Vanligt drag är att avsky telefoner. Att behöva ringa en främling ger gåshud. Att behöva gå på en audition och skava mot stressade främlingar i ringlande köer är närmast traumatiskt för många. Att trängas på arbetsmarknadsdagar och växla tidspressade klyschor med en företagsrepresentant vid en roll up är inte heller den plats en introvert vill vara på (och de där Marianne-karamellerna är bra uttjatade vid det här laget). Sociala medier är därför ett fantastiskt medium för oss introverta. På internet kan du tala precis när du vill och utan att bli avbruten innan du kommit till punkt. Du kan bli uppmärksammad utan att mingla. Stephen Hawking har sagt att ”tysta människor har högljudda tankar”. På Internet hörs dessa tankar.
Tips från John: Är du intresserad av att arbeta på ett visst företag, Ta kontakt med någon där via exempelvis Linkedin eller andra sociala medier. Gör dig känd hos dem genom din digitala närvaro. Du kan också fråga om ni kan träffas på tu man hand bortom mässhallarna. Bortsett från att du troligen får ett möte så visar detta ett verkligt intresse.
Introvert Kung Fu – Det skrivna ordet
Det finns en dörröppnare , den introvertes bäste vän: ditt jag i textform. Det första intrycket vi får av någon idag är allt oftare det som Google berättar för oss. För en tystlåten människa behövs ett högljutt visitkort. Din Linkedin-profil eller vad du nu har för digital närvaro är din fot i dörren. Behandla din digitala person med omtanke. Ett fantastiskt cv och ett personligt brev som anpassats för den specifika tjänsten är en lyftkran förbi hela audition-kön. Den låter dig slippa det självskadebeteende som kallas arbetsmarknadsdagar. Det kräver dock tid, fokus, kreativitet och detaljfetisch att skapa ett super-cv. Jag tillhör de som lagt massor av tid på mitt cv. Jag har arbetat med min berättelse och min ton i texten. Ett CV är mer än text. Fundera på design, layout, färger och fonter, allt som kan få någon att minnas dig som lite unikigare. Detta har besparat mig stela telefonsamtal, ammoniakdoftande skjortor och varmsvettiga handslag. Ditt CV är din befrielse, en väg runt det sociala spelet, din biljett till första intervjun. Det kan inte sägas kraftigt nog: Lägg ditt pulver på att pimpa ditt CV om du är introvert!
Tips från John: Låt texten vara det som ropar i ditt ställe. Låt oss börja med det personliga brevet. Du kan här använda en enkel modell i fyra steg. Brevet börjar med en introduktion där du presenterar dig och ger lite bakgrund. Del två ger svar på frågan ”Varför söker du just den här tjänsten”. Här kan du knyta dina styrkor och intressen till tjänsten. Del tre svara på frågan ”Varför är jag rätt person för den här tjänsten”. Här väver du samman dina erfarenheter, kunskaper och önskemål framåt. Sedan avslutas brevet med mer information om dig som person.
jag föreslår en stor CV som innehåller ”allt”. Alla tjänster, projekt, föreningar du varit aktiv i och vad det nu kan vara. Under varje tjänst fyller du på med det du lärt dig och/eller saker du åstadkom. När du sedan söker en tjänst, väljer ut de delar som passar bäst. Du har en enkel modell för personligt brev och du har din allt-cv. Skriv nu din text. Öppna den varenda dag under två veckors tid och försök varje gång du läser det att förfina innehållet. Plocka bort onödiga ord, gör det kort och spänstigt. När du inte kan plocka bort något eller lägga till något utan att försämra helheten, då är du framme. Gör samma sak med den grafiska utformningen. Slipa tills du har en perfekt samling juveler.
Det där med att ”alltid ringa upp”
Ett slitet råd till arbetssökande är att du alltid skall ringa upp (gärna för att ställa den krystade ”Jag ville bara höra så ni fått min ansökan?”). Flera karriärspecialister tycker att du skall ringa även om det uttryckligen står i annonsen att annonsören inte har tid att svara på frågor om tjänsten över telefon. Till förespråkarna av detta busringande säger jag: nej.
Ifall du som introvert ringer och verkligen talar dig till en anställning på det viset, är du antagligen på väg uppför en stege du ändå inte vill klättra på. Risken är hög att du är nummer 37 som ringer till den där stressade HR-chefen. Hon kommer inte associera dig med något positivt när du stör mitt i mikrovågsvärmda fiskgratängen vid datorn under den minimala lunchpausen. Snarare blir du person nummer 37 som uppenbarligen inte förstår instruktioner.
Tips från John: Ring upp om du har ett uppriktigt syfte. Öva lite innan så du känner att samtalet flyter. Fundera på hur frasen ”Kan du hjälpa mig med det?” kan spara dig tid. Istället för att beskriva hela ditt ärende för varje person du pratar med på företaget, så kan du kort beskriva ditt ärende och sedan ställa frågan. Det kommer att få dig att låta professionell och du får effektivare samtal. Ring aldrig om de undanbett sig samtal, det är respektlöst. Står där ett namn på annonsen kan du prova att connecta med den personen via exempelvis LinkedIn och ställa frågor i textform via det mediet istället.
Förberedelser
En introvert är ofta slow.
Inte i bemärkelsen av att vara dum, men som i bemärkelsen att slutsatserna tar längre tid att formulera än för en extrovert (i gengäld tenderar introverta att var mer rationella och fokuserade). Studier visar att introverta prioriterar andra delar av hjärnan vid beslutsfattande. Det spontana ordet är därför sällan en introverts rätta element. En introvert vill tänka först innan orden kommer. För att få fram den introverta kraften i en intervju – Ge dig själv ledtid. Skriv ner de frågor du tror du kommer få och fundera ut vad du känner inför dessa. Churchill sa en gång att ”ett spontant tal, tar ca tre veckor att förbereda”. Samma gäller för intervjuer. Med eftertanke och förberedelse kommer du låta spontan och självsäker.
Tips från John: Gör efterforskning på företaget. Förbered bra och ärliga svar på de näst intill obligatoriska frågorna: ”vad är det som gör att du vill jobba här?”, ”kan du berätta lite om dig själv?”, ”vilka är dina styrkor?” och ”Har du någon sida du behöver utveckla?”.
Gör en mindmap på frågor och svar som kan uppkomma under samtalet så att du tänkt dem innan du hör dem.
Intervjun
Var inte rädd för konstpauser. Anpassa dig inte till det utåtriktade tempot genom att fylla tystnad med överflödiga observationer eller hjärnpruttar (jodåsåatt…). När du imiterar andras sätt att kommunicera är du i underläge eftersom du kopierar. Var istället patriotisk mot din personlighet och ge dig själv precis så lång betänketid som behövs. Faktum är att den som vågar stanna upp och vara tyst uttrycker integritet och därigenom auktoritet genom att göra så. Utan ord säger detta att du rör dig tillvaron till din egen rytm, opåverkad av omgivningens brus. För att citera Oscar Wilde ”var dig själv alla andra är redan tagna”
Tips från John: Träna på dina svar innan och använd sedan din styrka – närvaron. Det kommer att räcka långt!
Falsifiering – Ta inte med Mållgan till rekryteringen
”De är viktigt hur du är som person” är ett vanligt påstående i rekryteringssammanhang. Ibland betyder det ”det är viktigt att du är en viss typ av person” (vanligtvis en driven, social, lagspelare)
Tragiskt vore att få en anställning på grunderna av någon du gett sken av att vara. Då behöver du ta på dig den karaktären varje dag. Varför inte berätta att du är introvert? Ingen skulle skämmas för att berätta att hon är extrovert. Berätta vem du är. ”Jag är introvert. Det innebär att jag gillar problemlösning. Jag kan sitta länge och analysera, strukturera och generera idéer. Även om jag inte är överdrivet social så har jag stor social kompetens. Jag behöver möjligheten att arbeta enskilt då och då för att få energi. Mest beskrivande skulle jag säga att jag är en självständig problemlösare”
Det är farligt att titulera sig själv som introvert för de som inte förstår innebörden. De negativa fördomarna haglar. Utan förklaring kommer många tro att vad du säger är ”jag är blyg, stresskänslig, dryg samt driver en webbsida om fasaner”. Lyft styrkorna. Till exempel hur den låga toleransen för Dopamin gör att du kan göra samma sak länge med full fokus utan att känna dig uttråkad. Genom att förklara hur du tänker kommer du istället att förmedla bilden av en tänkande, reflekterande person någon med självkännedom. Vilken arbetsgivare vill inte anställa en sådan person?
John Johansson och hans lillebror Kim Johansson har skrivit om det där med att söka jobb i sin bok ”Guide för unga arbetssökande – Skit som fungerar”
Mina tankar kring livet som introvert finner du i min bok ”Introvert – Den tysta revolutionen”
Fan va bra skrivet. ”Jag är introvert”. Jodu, den ska jag testa på nästa invervju! ;-)
Tack Fredrik, det tycker jag verkligen du skall. Introvert förena er! (enskilt)
Jag är superintrovert, har hela mitt liv gått och undrat vad det har varit för fel på mig när jag inte lyckats leva upp till de extrovertas ideal. Nu vet jag att jag kan vara mig själv och utveckla mina introverta styrkor till att bli framgångsrik utifrån mina egna förutsättningar i mitt nuvarande och framtida yrkesliv.
Tack Linus och keep up the good work :)
Klockrent!
Tack Linus! Så väldigt bra skrivet!
Jag tycker du har rätt , det är en ”risk” att berätta om att man är introvert men de som förstår kommer uppskatta ärligheten. Jag var faktiskt ärlig i en intervju nyligen och tyvärr uppskattades det inte men att gå till ett arbete & att låtsas vara en karaktär man inte är varje dag och må dåligt över det känns då faktiskt inte som det var rätt jobb för mig.
Tusen tack igen Linus! :)
Tack! Äntligen har jag hittat ”hem” till din blogg…
=) Välkommen!
Tack för detta! Nu kanske jag kan förklara för min fru vad det är för ”fel” på mig när jag inte vill ha hela grannskapet rännande i vårt hem hela tiden, och varför jag inte måste träffa kompisar varje gång hon är borta på något.
Tyvärr är det nog kört för oss ändå i det långa loppet då hon är extremt extrovert.
Hej, men kan du inte istället förklara vad som är fel på henne, som behöver energi från yttre faktorer hela tiden? =D
Skämt åsido, det finns en poäng i att fundera på varför en av ”sidorna” skulle vara mer rätt eller fel än den andra. Jag ser det bara som en fråga kring basbehov. Introversion är behovet av ensamhet, extraversion är behovet av sällskap. Vi behöver alla båda sidorna fast i lite olika utsträckning. Ha en fin helg
Mycket bra skrivet, tack för det. Jag uppskattade särskilt stycket om aversion mot telefoni och att trängas i köer. Andra personer jag talar med har så svårt att förstå hur man inte kan tycka det är ”fantastiska chanser att mötas”.
Möten är ju inte syftet för någon introvert utan ett nödvändigt ont! Skämt åsido, det jag märkt är att det är ”det optimala” mötets storlek som skiljer sig mellan introvert och extravert. Jag gillar möte one on one. Men när extraverta bjuder in till möte föredrar de ofta större grupper för att få in mer energi. Så aversionen är inte emot mötet per se, utan antalet mottagare. Iallfall är detta min bild av detta fenomen.
Tack!! Till slut tips som kräver inte att jag blir någon annan eller att jag gör en massa saker som jag hatar. Det är självklart att jag inte ser ut som en ärlig och trygg person om jag beter som en extrovert. Jag tror att många blir tacksam om du översätter artikel till engelska.
Många företag och organisationer stoltserar med att de eftersöker mångfald. Ett enkelt knep att pröva den mångfalden kan ju just bli att berätta om det som inte syns på utsidan, men som kommer att påverka min roll på arbetsplatsen.
Har efter lite ”bråk” (eller på kant) med chefen, och samtal med psykologen kommit fram till att jag är introvert, i alla fall enligt den test Vi gjorde. Tester på nätet påvisar samma sak. Jag har nu beställt din bok, och jag väntar på den med spänning ….
Jag skall ta och se om (och hur) jag skall skriva om min CV….så att jag får rätt jobb för mig ….
Tusen Tack för dessa kloka ord, är också introvert och har fått ny glädje och hopp om att man faktiskt är bra, inte konstig som man ofta har fått höra. Håller på att läsa din bok, den är suverän.
Än en gång stort Tack!