I veckan hade jag nöjet och äran att bli intervjuad av Svenska handelskammaren för en artikel de skall skriva om Generation Y. På min agenda finns två inplanerade föreläsningar för dem under de kommande veckorna för övrigt om ”Generationer”.
Här är ett utdrag från några av de frågor jag fick besvara: (hela artikeln kommer att publiceras av Handelskammaren senare i år)
Vad var det som gjorde att du ville skriva boken? När kom idén fram?
Redan som barn funderade jag över varför min farmor sparade på fryspåsar eller varför morfar satte in annonser med ”uppvaktning undanbedes”. Jag ville skriva en bok som kryper under skinnet på varje generation genom att förklara hur världen var när de växte upp. Jag tycker att annan litteratur ofta ensidigt fokuserar på en generation (Y vanligtvis) och på enbart fyrkantig fakta som inte är inspirerande. Idéen kom fram för några år sedan när jag insåg att ämnet är magnetiskt (kanske eftersom alla människor ”är” en generation). Ämnen som dessa är tacksamma att fördjupa sig i och de trollbinder människor.
Hur är Generation Y?
Det är svårt och framförallt nästan ”rasistiskt” att generalisera en grupp med människor. Några generiska drag som framkommer genom statistik är dock att Y-generationen är en positiv generation där talang hyllas (detta avspeglas exempelvis i tv där allt verkar handlaom talang och tävlan med program som X-factor, Idol, So you think you can dance etc). Y är ofta välutbildade mångsysslare som har flera strängar på sin lyra. De bygger lateral kunskap istället för spetskompetens. Y är även digitala infödingar med internet som modersmål och en närhet till information som är oöverträffad.
Y har dock ingen direkt inbyggd respekt för auktoritet baserat på ålder eller titlar. På många sätt är Y blinda för hierarki. Inte heller erfarenhet är en garant för att injaga respekt hos denna generation. Att vara erfaren innebär ju ofta bara att du har haft fel längre i Y:arens ögon. Däremot respekterar de kompetens.
Du skriver i din bok att Y kommer ”från en spelplan med helt nya regler”, vad menar du?
Alla generationer spelar på samma spelplan. Vi spelar alla schack fast med vår egen uppfattning om vad reglerna är. Det var främst tre saker jag syftade till i min bok.
Jag syftade till ekonomi (stark ekonomi under senare halvan av 90-talet)
Sen tänkte jag på skolreformer med många program som var inriktade på personlig utveckling snarare än att ge ett jobb (ex: skateboardgymnasium).
Föräldraskap: 80- och 90-talets anda har varit ”att vara nära och coacha /bevaka /curla sina barn” snarare än att ignorera och frikoppla dem(vilket var 60 och 70-tlas föräldrarnas norm). Ett barn på 70 talet har i snitt haft 37% mer ensam tid än ett barn på 90 talet haft.
Vilka egenskaper symboliserar Generation Y?
hungriga, stressiga, exibithionistiska (40% har tatueringar), välutbildade , energiska och otåliga. Y är sociala varelser som har lätt för att samarbeta (sannolikt eftersom deras skolgång i högre utsträckning än tidigare generationers kretsat kring grupparbete). Ofta är Y orädda för utmaningar som tidigare generationer behövt flera år av mognad för att våga axla.
Hur fungerar Gereration Y i arbetslivet?
Y-generationen är väldigt skicklig arbetskraft. Välutbildade (dock inte alltid akademiskt) men krävande. De är på många sätt som schweiziska arméknivar som behärskar en bred kompetens och som ser lärandet som en ständig process (de förknippar inte lärandet med ett klassrum). Samtidigt är nackdelarna(?) att de vill bli sedda, uppmärksammade och coachade i hög utsträckning. De vill inte ha chefer utan ledare. De är ständigt på väg någonstans och yrkeslivet är en resa snarare än en stege för dem.
Hur ska man som ledare, leda Generation Y?
Flexibilitet. Ifall din arbetsplats inte är i behov av tider huggna i sten så tillåt flexibilitet. Y söker sig till de jobb som kan anpassa sig till deras privatliv, snarare än tvärtom
Rätt verktyg. Ta reda på vad din Y-medarbetare behöver för att vara produktiv. Snarare än att kasta en gammal telefon på dem. Teknik är inte ett hjälpmedel utan en hygienfaktor för Y generationen.
Kommunikation. Uppmärksamma, uppmuntra och ge feedback kontinuerligt. Ha möten som huggs i sten där ni diskuterar Y-medarbetarens arbetssituation och dennes kompetens.
Hur ska man som företag/arbetsgivare tänka/göra för att få en Yare att stanna i företaget?
Svaret är enklare än vad många gör det. Man tar sina stjärnor och säger: ”Du är duktig, hur gör jag för att behålla dig?”
Det finns ingen guldklocka längre så det finns ingen idé med att sälja fördelar som kommer att inträffa om 5 år. Det handlar om vad som finns NU.
Många säger att Generation Y är en illojal generation, vad tycker du om detta?
Y är lojala, men bara mot sin egen framtid (70 % svarar att det är mycket sannolikt att de kommer att byta arbetsgivare inom en 12 månadersperiod). Lojalitet är inte alltid en bra egenskap för individen. När man är lojal så stannar man trots att man blir dåligt behandlad eller trots att det inte är ens optimala situation. En individualist(Y ex) söker sig till det som ger mest utbyte.
Hur upplever du själv din egen situation?
jag tillhör X och som alltid är vi lite bortglömda outsiders känns det som. Debatten i media handlar om ”hur vi skall fånga Y”…inte X…story of our lives) Personligen så gillar jag Y som F-N på grund av deras drivkraft. Jag har personligen uppfattningen att en engagerad människa är värd tre personer som bara ”har ett jobb”.
Vilka lärdomar kan/ska man ta av Generation Y?
Att det inte alltid är arbetslivet som skall ha prioritet över privatlivet, vilket verkar vara normen för min generation (X)
Varför detta fokus på Y?
Y-generationen kan bli en enorm konkurrensfördel i prispressade branscher där man kan nyanställa människor med en väldig kompetens, driv och självkänsla, men som har en ingångslön betydligt lägre än vad en kollega med många år i branschen har. Skall jag vara cynisk (vilket nog är min fallenhet som generation X) tror jag att detta är en stor anledning till fokuset på Y. Men vid sidan om detta står jag fast vid de positiva egenskaper som jag anser att Y har med sig från sin hemplanet 80- och 90-talet.
Riktigt bra sammanfattning av blogggenerationen.