Myt och sanning om Generation Y

girls-is-the-best-new-tv-show-of-2012.img
För att krossa våra fördomar måste vi först acceptera att vi har dom
.
Vanligtvis är fördomar negativa, något som distanserar oss från en grupp med människor. ”Unga är otåliga” eller ”Gamla människor är konservativa” är vanliga påstående. Abraham Lincoln förordade en lösning på fördomsfullt tänkande:”Jag gillar inte den människan, jag måste lära känna henne bättre
Vad är sant och falskt om den unga generationen (Generation Y)?

Fördomar och sanningar om våra 80- och 90-talister
Fördomar är naturliga. De är konsekvensen av mönstertänkande som evolutionen byggt in i oss. Ifall du känner sju roliga göteborgare och blir introducerad till en åttonde Glenn är det troligt att du kommer förvänta dig en dålig ordvits. När jag föreläser om generationer använder jag statistikglasögon. Jag försöker jämföra våra individuella fördomar mot de statistiska sanningar som dyker upp när vi tittar på stora grupper av människor. Låt oss jämföra några vanliga påståenden om unga människor mot faktiska undersökningar:

Fördom 1: Unga människor tror att allting löser sig!
optimism-640x492Sanning: Ja! 80- och 90-talister är den mest optimistiska av de nu levande generationerna -”det ordnar sig!”. De har lärt sig att även stora banker får hjälp när de går i konkurs. De tror att långkonjunktur är en temporär störning. De har lärt sig att tänka positivt på framtiden genom den rådande ”du kan bli vad du vill bara du tror tillräckligt mycket på dig själv”-andan.

Fördom 2: Unga människor vill bli kändisar
Sanning: Enligt analysföretaget PEW är det 31% av Generation Y som tror att de kommer att bli kändisar vid något tillfälle i livet. Jag har inget att tillägga.

Fördom 3: Unga fokuserar bara på pengar och belöningar!
absolut_vodka_bling_bling__1600x1200Sanning: Nej! Hög lön är inget som skattas högt av denna generation. De har ofta haft rika föräldrar som tagit bort skimret kring att ha mycket pengar. Att fylla hygienkravet av en rättvis marknadsmässig lön är däremot superviktigt. I övrigt är det inte pengar som drar generation Y (Talent relations trendindex). Undantaget är de som väljer själadödande yrke (civilekonomer) där hög lön får en betydligt högre vikt. De unga har uppfostrats att följa sina passioner och sitt hjärta och därför är pengar ”futtigt” för generation Y.

Fördom 4: Unga respekterar inte auktoritet
Sanning: De respekterar auktoritet. Men auktoritet för dem handlar inte om senioritet, titel, marinblå kavaj eller lång erfarenhet. Auktoritet får den som har kompetens. (Anders Parment)

Fördom 5: Unga vill inte ha en chef
Sanning: Tvärtom. Enligt en stor studie utförd av Families and Work institute är det viktigaste för denna generation ”En chef som jag kan respektera och lära mig ifrån”. De vill ha en god och nära relation med beslutsfattaren.

Fördom 6: Unga människor är stressade
stress-1Sanning: JA! Psykofarmaka i Sverige har ökat med 40% på tio år bland tonåringar (socialstyrelsen). Den vanliga tonåringen av idag är lika stressad som den tonåring som gick i terapi för sin stress på 50-talet (Jean Twenge). Enligt amerikanska psykologsamfundet är denna generation den mest stressade på planeten.

Fördom 7: Unga människor är söndercurlade
Sanning: 85% av nordamerikas tonåringar säger att en av föräldrarna är deras bästa vän. Samtidigt slår denna generation rekord i självkänsla och självförtroende (Jean Twenge). Oavsett vilket smek- eller ök-namn vi vill ge denna typ av föräldraskap så har den gjort under med unga människors tilltro till egna förmågan.

Fördom 8: Unga engagerar sig inte i arbete!
Cartoon for Mark Herbert insightsSanning: Globalt anses Generation Y vara den minst engagerade generationen på arbetsmarknaden (källa: BlessingWhite). Det beror inte på att generationen är mindre driven, tvärtom! Snarare beror det på att företag lever en kultur med belöningssystem, ledarskap och förmåner riktade till en annan åldersgrupp. Med rätt förutsättningar är dagens unga fantastiskt energiska och entreprenöriella. Generation Y har ett djupt rotat behov av meningsfullhet i arbetet och detta går djupare än det monetära (Karen Foster) En resa från målstyrd skola till detaljstyrd arbetsplats är givetvis demoraliserande och mycket engagemang försvinner på tröskelns. Usla introduktionsprogram är en vanlig motivationstjuv påstår jag.

Slutligen
Att framgångsrikt fånga, engagera och ta tillvara på kraften i en ung generation handlar om flera saker.
Nyfikenhet – på vem de är 
Tolerans – för olikheter 
Ödmjukhet – för den unika kompetens de för med sig och deras förväntningar

Tänk på att varje generation står på axlarna av den föregående och ser därför nya saker (Ronald Reagan)

6 svar på ”Myt och sanning om Generation Y”

  1. Påståendet ”Auktoritet får den som har kompetens” stämmer sällan. Istället liknar jakten på auktoritet och respekt när två hundar nosar på varandra för att ta reda på vem som dominerar. Konflikter med de som de tycker inte förtjänar respekt är ofta mycket energikrävande och destruktiva.

  2. Mycket intressant läsning på din blogg! När man undersöker olika generationers värderingar, hur vet man vad som hör till generationen och vad som hör till åldern? Jag tänker mig att det finns en del värderingar som är vanligare i 19-årsåldern än i 35-årsåldern, oavsett vilken tidsanda man växt upp i. Hur ser du på det?

  3. Hej Jenny! Du sätter fingret på en av de mest komplicerade frågorna i denna abstrakta ekvation. Redan för tvåtusen år sedan skrev ju Sokrates om hur upprörd han var över de respektlösa ungdomarna. Jag ser generationstillhörighet som ett metatillstånd, något som är ”större”, mer övergripande än det vi kan kalla för livsvisdom och erfarenhet. Ett exempel: Har du vuxit upp i skuggan av andra världskrigets ransonering har du säkert lärt dig att hushålla med resurser och att återvinna, vård och bevara dina ägodelar. Ett sådan kostnadsorienterat synsätt kommer antagligen inte att bytas ut under din livstid mot ett mer slösaktigt perspektiv. Däremot kommer du säkert att med stigande ålder få nya perspektiv på VAD som är kostnadseffektivt. Jag känner exempelvis äldre som investerar i dyra märkeskläder därför att de vet att de håller längre i längden. ”jag har inte råd att köpa billiga skor” berättade en äldre man för mig. Detta ser jag som ett exempel på hur generationstillhörighet och ålder samspelar.

    Det finns långtidstudier i detta som ger några svar kring om vi är vår tid eller vår ålder. Jag har skrivit om det i ett annat inlägg faktiskt: http://www.linusjonkman.com/?p=2094

  4. Intressant att läsa mer om generationer och funderingar kring relationer mellan dem, i boken ”Du är din generation” av Elaine Bergkvist.

  5. Hej Linus!
    Läser din bok just nu och känns som det äntligen någon som förstår mig. Funderar på att ge den till mina närmaste vänner och chef som en guide bok. Sitter på i en arbetsgrupp med en majoritet av extroverta kollegor och tre introverta.
    En tanke slog mig som gärna jag hade sett dig diskutera eller blogga om när det gäller arbetssökande och introverta. Som en introvert är detta rena mardrömmen vad gäller sätt att söka arbete på: http://www.nsd.se/nyheter/lulea/artikel.aspx?ArticleId=7778364

    1. Hej Jennie, fantastiskt kul att höra att du gillar boken så mycket =) Länken du skickade är däremot ren skräck och ångest för mig ….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.