Vad framtiden bär med sig är det ju inte direkt någon som vet. Dock är framtiden ”en plats där vi kommer tillbringa resten av våra liv”, vilket gör den intressant.
Capgemini har bedrivit en mycket omfattande studie om trender över hela världen som jag haft det stora nöjet att dissekera denna veckan. Det kittlar mig oerhört att fundera kring hur det samhälle kommer att se ut där nästa generation av konsumenter och medarbetare skall leva och verka. Tyvärr kan jag inte dela med mig av Capgeminis rapport, men jag hittade ytterligare en trendspaning på nätet som jag tyckte var fenomenal (lite rörig men fortfarande fenomenal)
Det finns alltså en oerhört ambitiös ansats gjord av nowandnext.com att förutspå var olika branscher är på väg.
De har gjort denna extremt innehållsrika mappningen av den morgondag som Generation Z kommer att växa upp i. Har du några minuter över så är det högst intressant att studera kommande trender.
Hej igen, tack för roligt o intressant tips. Men längre livslängd verkar vara en trend som brutits. Hoppas att vi ses på Bokmässan.
Hej Jackie, ja vi får sammanstråla . Jag kommer finnas vid TUK:s monter. Kan du inte komma förbi där?
Hur menar du med att trenden kring livslängd brutits? De siffror jag fått ta del av pekar på en numerär förskjutning till att pensionärer håller på att bli den största befolkningsgruppen i öst såväl som i väst. Vad tänker du på när du resonerar att den brutits? (alltid intressant att få in fler perspektiv)
Framtidsspaning är i sig ett intressant fenomen som det ägnades mycket tid åt för några år sedan. Fortsätter den trenden?
Det intressanta med den är att forskning kring framtidsspaning visar att vi inte kan förutsäga framtiden. Det blir alltid fel.
Då kan man fundera på varför vi ägnar så tid åt den? Det är ingen kritik mot att det görs, bara en fundering kring varför det ägnas tid åt något som inte ger något.
Påminner mig om rekryteringsmetoder. De flesta fungerar inte speciellt bra men alla använder dem. Behovet av att försöka förstå vad som kommer att hända i framtiden om man anställer den ene eller den andre. Forskning visar att det nästan är omöjligt att förutse, som framtidsstudier.
Hej Leif, sitter egentligen på ett tåg upp till bokmässan i Göteborg nu, men kände att ditt inlägg var så intressant att jag gick igång :)
Jag tror som så här ”plans are nothing, planning is everything”. Även om vi ofta har fel ( människor har ju tex i hundra år trott att ”vi kommer att åka till jobbet i flygande bilar i framtiden”) så finns det ett element av trygghet och upplevd kontroll i att planera. Dessutom kan jag tänka mig att planerna / spekulationerna i många fall blir verkligheten (sci fi författaren William Gibson anses ju exempelvis ha inspirerat pc-industrin i flera olika avseenden) . En extremt intresant undersökning (tror det var från HP) visade att generalister med stora kontaktytor är de bästa framtidssiarna.