Introvert och arbetssökande – hur får jag drömjobbet?

psychology-of-introverted-employees”Sökes utåtriktad” – 668 000 träffar på Google. En uppsjö platsannonser.
”Sökes inåtvänd” – 3200 träffar. Inte en enda platsannons (tredje sökträffen berör hudvård ”inåtvänd finne?”). Beskriver detta arbetslivets syn på introverta?

Inte enligt en luttrad HR-chef jag talat med: ”Jag gillar att rekrytera introverta människor. De svarar på frågorna jag ställer. De flummar inte bort i långa ogenomtänkta resonemang som slutar i ’visst, ja! Vad var nu frågan igen?’”.
Hon anser att många av de som är bekväma med att tala är lite för bekväma. De saknar respekt för det koncisa, vikten av att komma fram till en poäng. I detta blogginlägget har jag tagit hjälp av John Johansson. Han är rekryterare på Experis och har skrivit om hur fler unga människor skall få jobb. Han kan skit som funkar.
Fortsätt läsa ”Introvert och arbetssökande – hur får jag drömjobbet?”

Introvert – Den tysta revolutionen (Inte så tyst i media…)

introvertDen senaste tiden har skänkt mig ny insikt i ett ämne jag studerat hela mitt liv. Sedan min bok släpptes har det strömmat in mail och kommentarer från läsare. Många av dessa är människor som jag – introverta. Men många är extroverta som fått en ny bild av hur människor i deras närhet fungerar. Jag log när BlondinBella skrev till mig att hon skulle sluta spontanbesöka sin introverta lillebror. Jag har fått ta del av hur många introverta upplevt en upprättelse i sitt sätt att hantera tillvaron. Jag har skrattat – En dataspelsberoende småbarnsmamma beskriver hur hon flyger upp från datorn och låtsas sortera tvätt när hennes extroverta make är i närheten. Fortsätt läsa ”Introvert – Den tysta revolutionen (Inte så tyst i media…)”

Att skapa eller kapa en talang

Vi kan kalla honom för Gunnar.
Det var nämligen vad han hette. Gunnar var många saker, men trevlig var inte en av dem. Däremot var han matematiklärare av den klassiska skolan, väl bevandrad inom sitt område. Han stod vid katedern och mässade med pekpinnen i ett stadigt grepp och mungiporna pekandes neråt. Han predikade något för oss och pekade sen på mig med pekpinnen. “Förstår du Linus?”.
“Ehm, ja” nickade jag till svar.
“Bra, då förstår alla andra också”.

Fortsätt läsa ”Att skapa eller kapa en talang”

Förhandsboka ditt exemplar av Talang 2.0


(klicka på omslaget för att provläsa några sidor)

Ordet talang har en mytologisk laddning.
Människor som Mozart, Zlatan, Einstein, Carolina eller Helen Keller omnämns som halvgudar, supertalanger och begåvningar. Vi förknippar talang med fysiologi som pianofingrar, läshuvud, näsa för affärer, språköra eller bollsinne. Finns dessa förmågor och är de isåfall gåvor eller något vi tränar upp? Kort sagt kan vem som helst bli världsmästare?

Jag blev kittlad att skriva om ämnet efter att jag insett något. Jag talade flera gånger med arbetsgivare som var fast beslutna om att ”vinna kriget om talangerna”. Det jag fastnade för att de oftast inte hade en uppfattning om vad talang var. Därför tittade jag på vad decennier av forskning inom idrott, musik och affärsliv kommit fram till. Jag gick till botten med ämnet och fann bland annat forskning av auktoriter som Anders Ericsson.
Det slog mig att det som anses vara  framgångsrika talangfaktorer förefaller vara universella ting. Det handlar om faktorer som kan skapas inom idrott , musik såväl som i arbetslivet. Därför blev detta en bok som möter upp talangbegreppet med ledarskap och organisationskultur. Vad är rätt bemötande för att ta tillvara på styrkorna hos talanger? Vad krävs av ett företag för att behålla och engagera toppspelare? Hur blir en medarbetare en superhjälte?
Detta och mycket annat är vad Talang 2,0 handlar om.
Förhandsboka här

 

Definitionen av Talang

”Finns det en stor talang, finns det även en stor vilja” – Honore De Balzac
Jag kan stolt berätta att det idag blev klart att min nya bok kommer att ges ut på Liber (arbetsnamn Talang 2.0). Den kommer att handla om tre områden kring talangbegreppet.-Vad är talang?
Vad är rätt ledarskap och rätt miljö för att behålla talanger? (Talent management)
-Vad är din talang?
Boken riktar sig till människor i ledande befattningar. En stor portion är riktad till HR-arbete men utan att för den del exkludera läsare som saknar erfarenhet av HR. Utöver denna yrkesmässiga inriktning är det tänkt att innehållet träffar den som är intresserad av motivationspsykologi och talangbegreppet .

Definitionen av talang
Jag vill dela min tanke från boken om vad jag anser är ett rättvist sätt att definiera begreppet talang i modern tappning.


Förr: Talang 1.0

Den klassiska definitionen bygger på en ogrundad och mytisk idé om att det är medfödda gåvor som skapar högpresterande människor. Talangen är enligt detta perspektiv en skräpvariabel beskrivandes en extern faktor (en gåva som skänkts till någon via DNA, slumpen, ödet eller högre makt). I denna världsbild är det bara vissa utvalda människor som har ”kronisk talang” genom suspekt anatomi som läshuvud, musiköra, pianofingrar och näsa för affärer.
Att i klassisk tappning kalla någon för en talang är att påstå att denne skänkts sina gåvor.

Nu: Talang 2.0
Talang är ett signum för någon som av egen kraft är fantastisk på det han eller hon gör. Talang är en intern faktor. Alla kan bli en talang förutsatt att det finns engagemang, tid och en stark inlärningsprocess. För en verksamhet, är en talang ”en person som med sin kompetens, personlighet och kapacitet på ett kraftfullt sätt bidrar till företagets överlevnad och utveckling”.
Att i modern tappning kalla någon för talang är att påstå att denne person blivit exceptionell genom medveten träning och disciplinerat fokus.

H
ar du en annan definition av talang som du skulle vilja delge?